Prototips en codi obert
Participants


CandelHart

Escola d’Art i Disseny Deià

Facultat de Belles Arts (UB).
Grup de Crítica de la representació


Facultat de Belles Arts (UB).
Grup de Visualitats contemporànies


Xarxa d’Arts Combinatòries


Equip impulsor
Investigacions a l’arxiu de Harald Szeemann i de l’arxiu del Museum of Modern Art

El passat dimecres 17 vàrem fer una presentació de l’arxiu als grups d’estudiants de l’assignatura Visualitats contemporànies de la Facultat de Belles Arts de la UB. Al llarg de la conversa vàrem mencionar dues publicacions que l’equip impulsor del projecte considera de referència pel que fa a la investigació a l’entorn de la història de les exposicions a partir de la utilització d’arxius. Es tracta de publicacions que coincideixen en establir correspondències entre la investigació de continguts relatius a la realització d’exposicions, la museologia i el comissariat; i la reflexió a l’entorn de les mateixes condicions en què la recerca es desenvolupa.

D’una banda es tracta de:

Mary Anne Staniszewski, The Power of Display. A History of Exhibition Installations at the Museum of Modern Art. The MIT Press, 1998.

– En aquest cas es desenvolupa una interessant reflexió a la introducció del llibre a l’entorn de les polítiques de l’arxiu per part del MOMA, així com una interpretació de les imatges visuals que en aquest es contenen pel que fa al registre d’exposicions.

I per l’altra:

Florence Derieux (ed.): Harald Szeemann. Individual Methodology. Zurich, JRP | Ringier Kunstverlag AG, 2007.

– En aquest cas es tracta d’una investigació que varen portar a terme estudiants del màster de comissariat de l’escola Le Magasin (Grenoble) a l’arxiu particular de Harald Szeemann pocs anys després de la mort d’aquest pioner en la pràctica del comissariat independent. La reflexió a l’entorn de les condicions de l’arxiu i el procés d’investigació s’articula aquí com un contingut més en el relat historiogràfic, donant-se lloc a una narració que es desenvolupa en bona part a partir d’establir relacions dispars entre els documents que es troben a l’arxiu.

Podeu trobar ambdues publicacions a la biblioteca de la Fundació Antoni Tàpies. Creiem que fer-los un cop d’ull pot ser interessant pel tipus d’investigacions que es planteja dur a terme el grup de Visualitats contemporànies, si bé pensem que pot ser igualment significatiu per qualsevol dels grups de Prototips en codi obert.