Logo Fundació Antoni Tàpies

Dissabte 24 de novembre, 18 h

Interpretem John Cage

Thirteen per a 13 instruments, i 44 Harmonies From Appartment House 1776 per a quartet de corda.
Concerts en el marc de John Cage. Sons en llibertat


Programa:

Thirteen per a 13 intruments interpretat per BCN216.

Entre 1987 i 1992 John Cage escriu les Number Pieces, a les quals pertany Thirteen, de 1992. El títol indica el nombre de músics que interpreten l’obra. Amb una duració aproximada de 30 minuts, l’obra fou composta per a flauta, oboè, clarinet, contrabaix, trompeta, trombó, tuba, dos percussionistes, dos violins, viola i violoncel. Aquesta obra segueix la tècnica dels time brackets (parèntesis temporals). La partitura de cada intèrpret consta de notes aïllades acompanyades d’aquests parèntesis temporals, és a dir, de dos intervals de temps, un per l’inici i l’altre pel final. Proveït d’un cronòmetre, cada intèrpret toca una nota en l’instant que consideri de l’interval d’inici i la manté fins un instant que es deixa també a la seva consideració.


44 Harmonies From Appartment House 1776 per a quartet de corda, interpretat per Experimental Funktion.

El material musical d’aquesta obra per a quartet (vocal o instrumental), té com a base una selecció d’obres d’altres compositors. Cage realitza alteracions d’aquest material fent ús de l’I-Ching, cosa que dóna lloc a les 44 harmonies. L’obra fou composta amb motiu de la commemoració del dos-cents aniversari de la independència dels Estats Units.


Els intèrprets:

Experimental Funktion. Integrat per Jonathan Brown, Vera Martínez Mehner, Erica Wise i Lluís Nacenta, Experimental Funktion és una plataforma d’investigació i interpretació de música experimental fundada el 2011 i amb seu a Barcelona. El grup manté una formació oberta, segons les necessitats de cada programa, i parteix d’una concepció de la música indeterminada i aleatòria que no la confronta amb la tradició musical europea, sinó que hi estableix, si no una continuïtat que seria artificiosa, sí una relació de juxtaposició mútuament enriquidora. Experimental Funktion s’ha centrat, en la seva etapa inicial, en el repertori experimental nordamericà (John Cage, Morton Feldman, Steve Reich) però no descarta ampliar el seu camp d’acció a altres horitzons sonors.

BCN216. Fundada el 1985 pel director d’orquestra Ernest Martínez Izquierdo i el flautista David Albet, que n’és el director artístic des de 2008, BCN216 és una formació instrumental dedicada al repertori contemporani. El 2000 rep el Premi Ciutat de Barcelona de música. És una formació resident de l’Auditori de Barcelona.


Calendari: dissabte 24 de novembre de 2012, a les 18.00 h.
Preu: 7 €. Descomptes, 5 €.
Abonament per a les activitats del 22, 23 i 24 de novembre: 15 €.