Logo Fundació Antoni Tàpies

Dissabte 25 de gener de 2014

DISPOSITIUS POST- | Intervencions a l’espai públic

A l’entorn del solar de Germanetes, situat en la cruïlla entre els carrers Consell de Cent i Comte Borrell de Barcelona.


Maria Anwander [Berlín] | Catie de Balmann [París] | Olaia Sendón [la Corunya] | Álvaro Muñoz Ledo [Barcelona] | Proyecto Atlas (Constanza Jarpa, Juan Pablo Martínez, Miquel García, Juan Arturo Piedrahita e Isadora Willson) [Barcelona] | Raons Públiques [Barcelona] | Laia Solé [Nova York] | Grup DIX-POSITIVOS [Barcelona] | Gianluca Cresciani [Roma].

Mil i una nits, o a la llar | Catie de Balmann
El propòsit d’aquest projecte és implicar els veïns d’un edifici de l’Esquerra de l’Eixample en la modificació del paisatge urbà a través de petites accions quotidianes. Les cortines i la llum (solar i elèctrica de cada llar) són els elements dels quals disposa l’artista, d’una banda, per implicar els veïns en la transformació del seu entorn urbà immediat, i, de l’altra, per jugar amb la relació entre els espais exteriors i els interiors a través de la llum i del color. Mitjançant diverses cortines disposades de dins a fora, els veïns desvetllaran l’interior, la llar, que per uns dies s’apoderarà de l’exterior i viceversa. D’aquesta manera, s’obrirà un camp visual que qüestionarà els límits de l’espai públic, les fronteres entre zona privada i zona pública.

Floor Drawings | Gianluca Cresciani
Aquest projecte és una intervenció artística de pintura ambiental que implica diferents disciplines i sabers com ara el coneixement del cos, els seus moviments i el context psicològic que aquest conté. Més que un projecte, es considera una metodologia per a la creació d’un dibuix urbà que combini una arquitectura horitzontal i vertical, utilitzant símbols i formes. La intervenció esdevé un laboratori on totes les persones tenen una relació vivencial amb l’espai. L’artista realitzarà la intervenció en col·laboració amb un grup de veïns i veïnes del barri. Així, de la mà de diversos autors, la intenció és crear una estimulació dels sentits en la percepció espacial que hauria de derivar en una nova lectura del paisatge a través de les diferències cromàtiques que s’hi imposen.

Public Dance Floor | Maria Anwander
Public Dance Floor és un projecte que, a partir d’una petita intervenció, resignifica l’espai públic per uns instants creant una situació lúdica i festiva nova. L’artista proposa crear una zona de ball en l’espai públic a partir de la instal·lació d’una bola de miralls, amb llum i música, que s’activa mitjançant un interruptor. El seu efecte té la durada d’una cançó, al final de la qual les llums s’apaguen i la bola deixa de girar. La intenció d’aquest projecte és traslladar la màgia de la festa i el ball al medi urbà amb la intenció que aquest nou context aglutini els ciutadans des de l’expressió, la diversió i l’espontaneïtat.

Chromakeying | Laia Solé
Chromakeying és un projecte que s’inspira en l’il·lusionisme, l’escamoteig, les desaparicions i la tradició de l’art en contextos específics. Mitjançant aquest projecte es fa desaparèixer de manera temporal, en temps real i en un lloc específic, alguns dispositius urbans que “regulen” l’espai públic: murs, mobiliari, etc. Aquestes intervencions consisteixen en pintar o cobrir amb una tela verda els elements seleccionats per a ésser “esborrats” mitjançant l’ús de Chromakeying, un dispositiu analògic i digital (carro amb càmera de vídeo i pantalla), que amb accions directes en l’espai assenyalen, evidencien i augmenten la presència d’aquests elements del context urbà.

Video Graffiti | Álvaro Muñoz Ledo
A Video Graffiti es considera el carrer com el lloc adequat per a expressar idees col·lectives. Així, el seu objectiu és donar l’oportunitat de modificar el paisatge urbà a través de projeccions efímeres de dibuixos, textos, colors, gràfics fets en directe o mitjançant materials prèviament elaborats. A partir d’una interfície de construcció low-tech feta de materials recuperats, els participants podran experimentar en directe la transformació del paisatge urbà d’una forma senzilla però efectiva de resignificar l’espai públic.

Petites superfícies | Olaia Sendón
Petites superfícies parla de les “botigues de tota la vida”, el comerç de barri immers en un procés d’extinció progressiu, accelerat per la crisi econòmica. Aquest projecte pretén retre’ls l’homenatge que mereixen. Per aquest motiu, l’artista ha recorregut diverses botigues de barri seleccionant petits objectes. Aquest procés ha permès enregistrar converses, compilar elements diversos, fer una descripció del producte i del seu preu. El resultat del projecte el conformarà un recorregut guiat per les botigues, un paisatge sonor i una mostra en l’espai públic dels objectes catalogats.

Juga i recupera | Dixpositius
Juga i recupera és una intervenció lúdico-esportiva. Consisteix a proposar jocs col·laboratius i activitats esportives mitjançant una construcció laberíntica. El projecte és una resposta creativa a les normatives restrictives que han anat limitant i prohibint progressivament les pràctiques esportives en l’àmbit urbà, amb la intenció de redefinir la restricció esmentada, retornant l’esport i el joc a l’espai públic de la ciutat de forma creativa, lúdica i participativa. La intervenció potencia aspectes concrets de l’esport i del joc, com ara la cooperació, la improvisació, la hibridació i l’aprenentatge.

Projecte ATLAS | Col·lectiu ATLAS
A partir d’un treball cartogràfic i de “mapatge col·lectiu”, construït sobre les converses i les experiències compartides amb veïns del barri de l’Esquerra de l’Eixample, els artistes proposen la creació d’un dispositiu mòbil que actuï com a plató itinerant. Allà s’hi enregistrarà a persones explicant les seves demandes i necessitats per difondre-les entre els mateixos veïns i veïnes del barri, i per donar a conèixer diverses problemàtiques. El plató funciona com al lloc on conflueixen ofertes i demandes de serveis que puguin ser ateses per altres veïnes i veïns o entitats del barri.

Germaqueta, Raons Públiques
El projecte Germaqueta potencia l’apropiació de l’espai per part dels veïns del barri de l’Esquerra de l’Eixample. Mitjançant la realització de diversos tallers de construcció col·lectiva d’una maqueta del barri, el solar de Germanetes es converteix, durant algunes jornades, en l’epicentre d’una reflexió col·lectiva de l’espai públic. Dirigit a infants i adults del barri, el contingut de les activitats s’ha elaborat en funció de les necessitats i els interessos manifestats pels diferents agents implicats.