Logo Fundació Antoni Tàpies

4–22 de maig

Socialisme abstracte

Quin rol assumeix avui la pràctica artística quan la utopia sembla ser quelcom del passat?

Programa de conferències i projectes artístics sobre els usos de l’art modern de la República Socialista Federativa de Iugoslàvia.

Durant els primers anys de la Guerra Freda, la República Socialista Federativa de Iugoslàvia es va posicionar de manera inesperada en relació amb l’art modern. Artistes i intel·lectuals van abraçar l’art abstracte, així com la política cultural també el va rebre com una possibilitat per a l’educació del poble i el progrés social. Iugoslàvia es va distanciar de la condemna a l’abstracció que anteriorment havia fet la Unió Soviètica, alhora que tampoc va secundar l’ideari formalista del que feia bandera Amèrica del Nord aquells mateixos anys.

El context iugoslau ha aportat posteriorment generacions d’artistes que han qüestionat les bases del que s’ha anomenat la modernitat socialista. Tot i això, sembla que mai s’ha deixat de reconèixer el principi d’utopia que alimentava aquest projecte, el qual es rep com una herència amb la qual desafiar l’estat amnèsic cap a on condueixen avui en dia els museus i polítiques culturals neoliberals. _
Socialisme abstracte és un programa de conferències i projectes artístics sobre els usos actuals i passats de l’art modern a la República Socialista Federativa de Iugoslàvia. Es posa l’atenció en les pràctiques artístiques contemporànies que estableixen aliances amb aquest llegat en clau disruptiva, així com en relats historiogràfics que apunten cap a una revisió crítica de les polítiques i iniciatives culturals que temps enrere van servir per promoure l’art modern i progressista.

4 / 05 / 2016 —18.00 h
Presentació del programa i conversa amb els artistes
Amb Jasmina Cibic, Fokus Grupa i Søren Thilo Funder
Auditori — Gratuït - Aforament limitat


4 / 05 / 2016 — 18:30 h, 11 i 18 / 05 / 2016 — 17:30h
Projeccions de vídeo
Amb obres de Jasmina Cibic, Søren Thilo Funder i Doplgenger.
Auditori — Gratuït - Aforament limitat


13/05/2016 — 17h i 14/05/2016 — 10:00 h
Conferències
Amb Andreja Hribernik, Ljiljana Kolešnik, Dalibor Martinis, Aleksandra Sekulić, Barbara Steiner i Ana Dević de What, How & for Whom/WHW.
Auditori — Gratuït - Aforament limitat04-22 / 05 / 2016
Intervenció de Fokus Grupa a Antoni Tàpies. Col·lecció, 1955-1965
Sala de la col·lecció permanent


Projecte comissariat per Oriol Fontdevila en el marc del projecte europeu Performing the Museum (Interpretant el museu).